Pazar , Nisan 28 2024

Anasayfa / Tapu İşlemleri / Kentsel dönüşüm kira yardımı 2017 yılında ne kadar?

Kentsel dönüşüm kira yardımı 2017 yılında ne kadar?



Kentsel dönüşüm kira yardımı 2017 yılında ne kadar?

Kentsel Dönüşüm kapsamında 2017 Yılında Ödenecek Kira Yardımı Tutarı Açıklandı.

2017 yılında kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak kira yardımının Ankara, İstanbul ve İzmir için 860 TL olarak belirlendi. Nüfusu daha az olan iller içinse 535 TL olacağı duyuruldu. Her sene TÜİK verileriyle orantılı olarak artırılan kira bedelleri Bakanlığın yapacağı resmi açıklamayla belirleniyor.

İşte il il detaylı rakamlar aşağıdaki gibidir.

2017 YILI İL BAZLI KİRA YARDIMI TUTARLARI
HAK SAHİPLİĞİ (Kira Bedeli-TL)
İL ADI Malik (Aylık) Kiracı (Defaten) Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten)
Artvin,Bilecik,Bingöl,Bolu,Burdur,Çankırı,Erzincan,Gümüşhane,Hakkari,Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis 535,00 TL 1.070,00 TL 2.675,00 TL
Amasya,Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt,Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce 605,00 TL 1.210,00 TL 3.025,00 TL
Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman,Çanakkale 675,00 TL 1.350,00 TL 3.375,00 TL
Aydın,Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van 745,00 TL 1.490,00 TL 3.725,00 TL
Adana, Antalya, Bursa, Konya 810,00 TL 1.620,00 TL 4.050,00 TL
Ankara, İstanbul, İzmir 860,00 TL 1.720,00 TL 4.300,00 TL

 

Anlaşmalı tahliyelerde kentsel dönüşüm kira yardımı alınabiliyor. Bakanlık riskli alanlarda oturan mal sahipleri için kira yarımını 36 aya kadar uzatabiliyor. Riskli yapılardaysa kira yardımı 18 ay sürüyor. Kiracılar konut ya da işyeri için taşınma masrafı olarak da 2 aylık kira bedeli alabiliyor. Kira yardımları il nüfusuna göre belirleniyor ve süre açısından da farklılık gösterebiliyor.

 

Kira yardımından sadece konutlar değil işyeri sahipleri de yararlanabiliyorlar.

Kira yardımı koşulları; 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasına göre belirleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği koşullara uyanlar kira yardımı alabiliyor. Bunun için mülk sahiplerinin il müdürlüklerine veya bağlı oldukları belediyeye kira yardımı almak için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Son yapılan yönetmelik değişikliği sayesinde birden fazla riskli yapı sahibi olan mülk sahipleri her bir adres için ayrı ayrı kira yardımı başvurusunda bulunabiliyorlar. Bakanlığın belirlediği şartları taşıyan ve belgelerini eksiksiz olarak tamamlayan Mülk sahipleri, Kiracı ve İntifa hakkı sahipleri kira yardımı almaya hak kazanabiliyor.

İnşaat firmalarıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahiplerinin kira bedeli anlaşma yaptıkları özel inşaat firmaları tarafından ödenir. Büyükşehirlerde yapılan sözleşmelerde genel olarak 2 yıl ve 1000 TL üzerinden devam ederken, arazi olarak yapılan sözleşmelerde değerli alanlarda bu rakamlar değişiklik gösterebilmektedir. Aslında Genel olarak uygulama şekli 2 yıllık kira tutarının mülk sahibine toplu olarak ödenmesi şeklindedir. Taşınma masraflarını da toplam rakama dahil eden bu uygulama inşaatın 2 yıldan fazla sürmesi durumunda da sözleşmede yazılı olan kurallar doğrultusunda devam ettirilir.

 

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvuruları Nereye Yapılabilir?

Tapu belgesindeki adrese istinaden ilgili kuruma yapılabilecek olan başvurular, uygulama alanı dışında kalan riskli yapılarda da Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerine yapılabiliyor.

Kentsel dönüşümde kira yardımına ilk kez başvuruyorsanız, aşağıdaki gibi dilekçe yazarak Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğüne iletmeniz gerekmektedir.

 

 

EK-1

…………………….. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE

 

Aşağıda bilgileri bulunan ve ARAADNET yazılımında …………………. yapı kimlik numaralı binamız 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olup, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16 ncı maddesine göre kira yardımından faydalanmak istiyorum.

Riskli binamı …./…./2013 tarihinde tahliye ettiğimi beyan eder, aksi durumun tespit edilmesi halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre faiziyle geri ödeyeceğimi taahhüt ederim.

Kira yardımından faydalanmam halinde 13.10.2012 tarihli ve 28440 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karar uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusunda bulunmayacağımı taahhüt ederim.

Kira yardımı başvurumun uygun bulunması halinde aşağıda belirttiğim hesap numarama yatırılması hususunda;

Gereğini arz ederim.

 

……/…./2013

Adı Soyadı

 

İletişim Bilgileri

Adres    :

 

Telefon :

 

Banka Hesap Numarası (IBAN) :

EKLER:

1-            Nüfus cüzdanı fotokopisi

2-            Konut veya işyerinin tapu senedi

3-            Riskli bina tespit raporu inceleme formu

4-            Tahliye ettiğime dair yeni adresimi gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği

 

Bir önceki yazımız olan Kat Mülkiyeti Tapu Senedi ( Kırmızı Tapu Senedi ) Nedir? başlıklı makalemizde Kat Mülkiyeti Tapu Senedi, kırmızı tapu ve kırmızı tapu senedi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Makalemizde sizlere takyidatlı tapu hakkında bilgiler vereceğiz. Takyidat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.