Cuma , Mart 15 2024

Anasayfa / Bankalar / Yüksek Faiz Uygulayan 12 Banka

Yüksek Faiz Uygulayan 12 Banka



Yüksek Faiz Uygulayan 12 Banka

Danıştay’ın onaylamasıyla beraber kartel oluşturdukları anlaşılan yüksek faiz uygulayan 12 bankadan kredi kartı, ihtiyaç kredisi, konut ve araç kredileri kullanan vatandaşlar zararlarını tahsil etmek amacı ile 3 katına kadar olan paralarını geri almak için dava açabilecekler. 2007 ile 2011 yılları arasında rekabeti ortadan kaldırabilmek için bir araya gelen bankalar hakkında yasal işlem başlatılabilecek. Bu bankalar dosya masraflarını ve faiz oranların ortak şekilde belirlediklerinden dolayı rekabet yüksek kurulunca zararların 3 katına kadar olanını ödenmesi konusunda cezalandırıldı. Bu bankalara dava açılacağı zaman vatandaşlar sembolik olarak mesela 200 ya da 400 TL gibi bir ücret ödeyerek belirsiz alacak davası açabilecekler. Hesaplamalar ise çektiğiniz kredinin türüne, miktarına ve o günkü faiz oranlarına göre değişiklik göstereceğinden ilk aşamada dava dilekçesiyle başvurmalısınız. Yapılacak olan inceleme sonucunda gerçek miktar ortaya çıkacaktır. Bu bankalara dava açabilmek için öncelikle 21.08.2007 ile 22.09.2011 yılları arasında bu bankalardan konut, ihtiyaç, kredi kartı ya da araç kredisi kullanmış olmanız gerekmektedir. Bu bankalar ise Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, Akbank, ING, TEB,  HSBC, Finansbank, Denizbank ve Yapı Kredi Bankası’dır. Yüksek faiz uygulayan 12 bankaya dava açabilmek için 2007 ile 2011 tarihlerinde bireysel kredi kullanan vatandaşlar değil aynı zamanda tacirler, kobiler, büyük ya da küçük esnaflar da dava açabilecekler.

Tazminat davası açmak için nereye başvurmalıyım?

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi yüksek faiz uygulayan 12 bankaya dava açmak için bireysel kredi kullananlar tüketici mahkemesine, esnaflar ticaret mahkemelerine ve kamu kurumları ise asliye hukuk mahkemelerine başvuru yapacaklardır. Tüketici hakem heyetine başvuru yapmamalısınız. Bu 12 bankadan hangi oranda tazminat alabileceğinizi hesaplamak oldukça zor. Fakat şu şekilde hesaplayabilirsiniz. Krediyi çektiğiniz zaman olması gerekli olan faiz oranı ve çektiğiniz kredinin faizi arasındaki farkla kullandığınız kredinin vadesi hesaplanarak ortaya çıkan sonuç ise 3 ile çarpılacak. O dönemde 100 bin TL olan krediyi 120 ay gibi bir vade ile çektiyseniz bunun karşılığı olarak 30 bin TL’lik bir tazminat alabilecek. Daha önce de dediğimiz gibi bu miktarlar çektiğiniz zamandaki kredinin miktarına, türüne ve faiz oranına göre değişiklik gösterebilir. Bununla ilgili olarak Ankara’da yaşayan bir kişi tüketici hakem heyetine başvurarak parasını geri alabildi. Müşteriler ve bankalar arasında kredi ve mevduat hizmetleri açısından sözleşme bağlılığı olduğu için bu davalar açılırken 10 yıl olan bir zaman aşımından yararlanacaklardır. 21.08.2007’de kullanılan krediler ya da açılmış olan mevduat hesapları için de zaman aşımı yine aynı tarih olacaktır. 22.09.2011’de kullanılan krediler ya da açılmış olan mevduat hesapları için de yine aynı tarih olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, hangi tarihte mevduat hesabı açtığınız ve ne zaman kredi kullandığınızdır.

Bir önceki yazımız olan İş Bankası Borç Transferi Kredisi başlıklı makalemizde borç transferi iş bankası, iş bankası 72 ay yapılandırma ve iş bankası kredi yapılandırması hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

ODEABANK Oksijen Hesap ile %26 ya Varan Mevduat Faiz Oranları

ODEABANK Oksijen Hesap ile %26 ya Varan Mevduat Faiz Oranları

icindekiler1 ODEABANK Oksijen Hesap ile %26 Faiz Oranı1.1 ODEABANK Oksijen Hesap Özellikleri Nelerdir?2 ODEABANK Oksijen …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.