Çarşamba , Mayıs 8 2024

Anasayfa / Tapu İşlemleri / Diğer İşlemler / Tapu İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tapu İşlemleri Nasıl Yapılır?



Tapu İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tapu işlemleri ülkemizde insanların gözüne karışık, zor ve bir torba hukuki terim barındıran ve yine yardım almadan yapılması imkansız işlemler olarak görünmektedir.

Aslında yapmak istediğiniz tapu işlemini, işlem yaptıracağınız tapu müdürlüğünde net bir şekilde ifade etmeniz, tapu işlemine başlamada gayet sağlıklı bir giriş olur.

Mesela tapu işlemlerinde kullanılacak ve hemen hemen her tapu işleminde lazım olan bazı belgeler vardır. Bunların başında kesinlikle nüfus cüzdanı, nüfus cüzdanı fotokopisi, vesikalık fotoğraf ( son altı ay içinde çekilmiş olmalı ) ve ilgili belediyelerin emlak servislerinden alınan beyan ( rayiç ) bedeli gelir.

Tapu müdürlükleri iş yoğunluğu çok fazla olan devlet kurumlarının başında gelir. Bunun için yapacağınız tapu işlemine başlamadan önce evrakta eksiklik olmamasına özen göstermeniz işlemlerinizin hızlı sonuçlanmasını sağlayacaktır.

Örnek vermek gerekirse; bir eviniz var ve onu satacaksınız. Satış işlemini yarın yapmayı planlıyorsunuz. Satış tapu işlemleri içinde  en fazla yapılan işlemdir. Satış işlemi için gereken belgeleri sıralayalım;

  1. Satıcı ve alıcının nüfus cüzdan asılları ve birer adet fotokopileri.
  2. Satıcı ve alıcının birer adet vesikalık fotoğrafı ( Son altı ay içinde çekilmiş olmalı. Eğer alıcı tapu işlemi sonunda kendisine verilecek tapu senedinde fotoğraf olmasını istiyorsa 2 ( iki ) adet fotoğraf vermelidir. )
  3.  Satacağınız yerin bulunduğu belediyeden alınmış emlak beyan ( rayiç ) değeri gösteren belge.
  4. Satacağınız yer ev olduğu için zorunlu deprem sigortası ( DASK ) gerekmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz belgeleri ilgili tapu müdürlüğüne başvuru esnasında ibraz ettiğiniz zaman, muhtemelen satış işleminiz aynı gün içinde sonuçlandırılacaktır. Ayrıca tapu müdürlüğüne yaptığınız başvuru saati de işlemin gün içinde sonuçlanması açısından önemlidir.

 

Tapu İşlemlerinde Başvurunun Önemi

Tapu işlemi tapu müdürlüklerinde önce başvuru ile başlar. Tapu müdürlükleri bölgelerine göre ( yaz saati uygulamasını da hesaba katarsak ) 08 : 00 – 17 : 00 ya da 08 : 30 – 17 : 30 saatleri arasında hizmet verirler. Yaptıracağınız tapu işleminin hızlı ve sağlıklı bir şekilde sonuçlanması için başvuru saatinizin de erken olması ve belgelerde eksiklik ve hata olmaması gerekmektedir.

Yaptıracağınız tapu işleminin önce sonuçlanması için başvurunuzunda önce olması önemlidir. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tapu Kadastro çağrı merkezi hattı olan 181′ i arayarak ya da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün ( TKGM ) e-randevu hizmeti olan http://randevu.tkgm.gov.tr internet adresinden istediğiniz gün ve saate randevu alabilirsiniz. Aldığınız randevu saatinden sadece 5 ( beş ) dakika önce ilgili tapu müdürlüğünde olmanız yeterlidir.

Tapu müdürlükleri sadece taşınmaz ile ilgisi olan kişileri muhatap alırlar. Bunun için başvuru alırken de taşınmaz sahibi başvuru almalıdır.

Kısacası tapu işlemlerinizin erken ve sağlıklı sonuçlandırılması için, belgelerinizde eksik olmaması ve yapacağınız başvurunun da çok geç olmaması önemlidir.

Tapu işlemleri ile ilgili gereken belgeler güncel ve doğru bilgilerle sitemizde mevcuttur.

Hepinize kolay gelsin.

Bir önceki yazımız olan Kat Mülkiyeti Tapu Senedi ( Kırmızı Tapu Senedi ) Nedir? başlıklı makalemizde Kat Mülkiyeti Tapu Senedi, kırmızı tapu ve kırmızı tapu senedi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Makalemizde sizlere takyidatlı tapu hakkında bilgiler vereceğiz. Takyidat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.