Cumartesi , Mayıs 4 2024

Anasayfa / Tapu İşlemleri / Kredi çeşitleri nelerdir?

Kredi çeşitleri nelerdir?



Nakit Kredi çeşitleri nelerdir?

Size en uygun kredi çeşidi acaba hangisi? İşte yazımız, kendinize en uygun krediyi belirleyebilirsiniz.

 

Taksitli Krediler

Bir defada kullanılan, geri ödemeler vade içinde anapara, faiz ve diğer kesintiler toplamı üzerinden “eşit” taksitlerle ödenen TL veya Yabancı Para cinsinden kullandırılan kredilerdir. Taksit periyodu aylık veya 3’er aylık dönemlerde gerçekleşir.

Avantajları nelerdir?

Taksitlendirme ile kolay geri ödeme,

Taksit tutarlarının vade sonuna kadar değişmemesi ile ödeme alışkanlığında kolaylık,

Vade süresince sabit faiz ve

Nakit akış planlamasında kolaylık sağlar.

 

Spot TL Krediler

Piyasa koşullarındaki gelişmeler gözönüne alınarak kısa ve orta vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak kullandırılan kredilerdir.

Vade tarihinde kredi anaparası faiz ile birlikte tek seferde kapatılır.

Uygulanacak faiz oranı ve vadesi, kredinin kullandırıldığı tarihteki piyasa koşullarına göre belirlenir ve kredinin ömrü boyunca değişmez. Bu şekilde, vade ve faiz riskine karşı koruma sağlar ve firmanın nakit akışını düzenlemesine yardımcı olur.

Erken Kapama Opsiyonlu Spot TL Krediler: Vadesinden önce kısmen veya tamamen kapatılabilen spot kredi türüdür. Kapatılma tarihinde kapanan anapara, faiz ve eklentileri birlikte tahsil edilir.

 

Rotatif TL Krediler

Belirli bir vadesi olmayan, faizleri dönemsel (üç ayda bir dönem sonlarında) tahsil edilen; kısa süreli çalışma sermayesi amaçlı kullandırılan kredileridir.

Faiz oranı para piyasalarındaki gelişmelere göre ayarlanmaktadır.

Kısa vadeli finansman ihtiyacı olan ya da peşin mal alımı yapan firmalar için idealdir.

Teminatların nakde dönüşmesi ya da nakit ödemeler ile kısmen veya tamamen kapatılabilme özelliği, firmalar açısından faiz yükünün asgariye indirilmesini sağlar.

 

İskonto / İştira Kredileri

İskonto, henüz vadesi gelmemiş bir ticari senet bedelinden, vade tarihine kadar olan süreye tekabül eden faiz, komisyon ve bunlar üzerinden, BSMV kesintisinin düşülmesinden sonra kalan bakiyenin ödenmesine imkân veren nakdi bir kredidir.

Diğer bir deyişle, İskonto Kredisi; iskonto edilen senedin, ciro (temlik cirosu) ve teslim yoluyla bankaya satılması işlemidir.

Senet ve çek portföyü yüksek hacimli olan ve nakit döngüsü yoğun firmalarda kısa vadeli nakit ihtiyaçlarının giderilmesinde kolaylık ve esneklik sağlar.

 

Dövize Endeksli Krediler

Yabancı paraların TL karşısında kazanacağı değer dikkate alınarak döviz bazında uygulanan faiz oranı ile, firmaların herhangi bir döviz taahhüdü söz konusu olmadan kullanabildiği, vadesinde anapara, faiz (kur artışları dahil), KKDF ve BSMV tahsilatı ile kapatıldığı kredilerdir.

İhracat taahhüdü içermez.

Dövize endeksli kredilerde müşterinin talebine ve koşullara göre fiks ya da rotatif faiz uygulanabilir.

 

Nakit Yönetimi Kredileri

Nakit çıkışı yaratmayan, çok kısa süreli ve sıfır faiz tanımlanabilen kredilerdir

Blokeye alınan çekler, takastan çıkan çekler karşılığı veya SSK, vergi, elektrik, su, vb. kurum ödemelerinde kullandırılır. Tahsilat yapılan belediyelerin listesi eklenecektir.

 

Kredili Mevduat Hesabı

Kredili Mevduat Hesabı, bakiyesinin hem artı hem de eksi olarak çalışabildiği, hesabın eksiye dönmesi halinde hesabın önceden belirlenmiş kredi limiti kapsamında otomatik olarak kredilendirildiği bir hesap türüdür.

KMH’a bağlı olarak çek karnesi kullanılabilir.

Önceden verilecekyazılı talimat aracılığı ile elektrik, su, telefon, cep telefonu, kablolu yayın fatura ödemeleri, kira ödemeleri, okul taksitleri, kooperatif ödemeleri, vakıf, derneklere bağış vb. düzenli & düzensiz ödemeler hesaptan otomatik olarak tahsil ettirilebilir.

Kredili Mevduat Hesabı üzerinden yapılan her tür işlem aylık olarak düzenlenen “Hesap Bildirim Cetveli” ile posta ve/veya faks aracılığı ile müşterilere ulaştırılır.

Bir önceki yazımız olan Kat Mülkiyeti Tapu Senedi ( Kırmızı Tapu Senedi ) Nedir? başlıklı makalemizde Kat Mülkiyeti Tapu Senedi, kırmızı tapu ve kırmızı tapu senedi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Makalemizde sizlere takyidatlı tapu hakkında bilgiler vereceğiz. Takyidat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.