Çarşamba , Mayıs 8 2024

Anasayfa / Tapu İşlemleri / Diğer İşlemler / Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı arasında ne fark vardır?

Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı arasında ne fark vardır?



Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti

Kat irtifakı tesisi, yapılacak binada bağımsız bölümlerin oluşturulma işlemine denir. Bu bağımsız bölümler; mesken, dükkan vb. vasıflardaki gayrimenkuller olarak çeşitlilik gösterebilir. Kat irtifakı tesisi işleminde cins değişikliği yapılmadığı takdirde ana taşınmazın cinsi arsa olarak görünecektir. İlgili taşınmaz üzerinde yapı ruhsatı (oturma ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi, halk ağzında İSKAN) alınmadığı takdirde ana taşınmazımızın cinsi değişmeyecektir. Kısaca inşası tamamlanan binanın İSKAN‘ı alınmadığı takdirde sahibi olduğunuz bağımsız bölüm her ne kadar size ait görünse de resmiyette siz sadece arsa hissesi sahibi olarak görünürsünüz. Bu durumda sahibi olduğunuz bağımsız bölüm ya da bağımsız bölümler üzerindeki tasarruflar kısıtlı olabilir. En basitinden, daire sahibi olduğunuz apartmanda yönetimsel açısından alınan kararların yaptırımı olmayabilir. Banka kredisi çekeceğiniz zaman yapacağınız işlemlerde dairenizin kat irtifaklı olarak görünmesi yine sizin açınızdan handikap olacaktır.

Kat mülkiyeti tesisi, tamamlanmış yapının iskan, oturma yani yapı kullanma izin belgesinin alınıp, sahibi olduğunuz bağımsız bölümün bağlı olduğu ana taşınmazın cinsinin değişmesiyle ( örnek vermek gerekirse ana taşınmazın cinsi ‘arsa’ iken ‘iki katlı betonarme’ olması gibi ) tapu kütüğüne tescil edilmesiyle olur.

Kat irtifaklı taşınmazın kat mülkiyetine çevrilme işlemi belediyeden alınacak yapı kullanma izin belgesi (iskan, oturma ruhsatı) ve kadastro müdürlüğünün düzenlediği cins değişikliği dosyasının ilgili tapu müdürlüğüne tescil ettirilmesiyle gerçekleşir. İşlem, bağımsız bölüm sahiplerinden bir kişinin ya da varsa temsilcisinin başvurusuyla yapılabilir. Kat mülkiyeti tesisi için başvuru yaptıktan sonra imza için tapu müdürlüğünün verdiği gün ve saatte imza atıldıktan sonra kat irtifaklı olan tapu senedi kat mülkiyetli yeni tapu senedi ile değiştirilerek işlem tamamlanır.

Bir önceki yazımız olan Kat Mülkiyeti Tapu Senedi ( Kırmızı Tapu Senedi ) Nedir? başlıklı makalemizde Kat Mülkiyeti Tapu Senedi, kırmızı tapu ve kırmızı tapu senedi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Makalemizde sizlere takyidatlı tapu hakkında bilgiler vereceğiz. Takyidat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.