Çarşamba , Mayıs 8 2024

Anasayfa / Tapu İşlemleri / Diğer İşlemler / Kat İrtifakı Tesisi İşlemi

Kat İrtifakı Tesisi İşlemi



Kat İrtifakı Nedir?

Kat İrtifakı, bir arazi üzerinde yapılacak olan bir ya da birden çok yapının; mesken, daire, iş bürosu, dükkan vb. gibi bağımsız olarak kullanılmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra üzerine tesis edilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arazinin maliği (mal sahibi) ya da paydaşları (hissedarları) tarafından arsa payına bağlı kalınarak kurulan irtifak hakkına kat irtifakı denir.

 

Kat irtifakı kurulmasının nedenleri ve şartları nelerdir?

1- Yapı tamamlanmamış olmalı

2- Yapılacak bölümler bağımsız bölüm olmalı

3- Maliklerin (mal sahiplerinin) tamamı kat irtifakı tesisi isteminde bulunmuş olmalı.

4- Mimari proje, yönetim planı (malik ve varsa paydaşlar tarafından her sayfasının imzalanmış olması gerekir), vaziyet planı, yapı ruhsatı, kat irtifakı istemi sırasında malik (mal sahibi) tarafından ibraz edilmiş olmalı (634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu madde 12)

5- Mimari Proje üzerinde bağımsız bölümlerin sahiplerini, arsa paylarını ve numaralarını gösteren bir belge ibraz edilmiş olmalı (634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu madde 12)

 

Kat irtifakı tesisi kurulması için istenen belgeler:

1- Varsa tapu senedi yoksa maliğin (malın sahibinin) nüfus cüzdanı ile sözlü beyanı

2- Maliğin (mal sahibinin) ya da paydaşların (hissedarların) nüfus cüzdanları asılları ve 1’er tane de fotokopileri

3-  Maliğin (mal sahibinin) ya da paydaşların (hissedarların) son 6 ay içinde çekilmiş ‘6 x 4′ büyüklüğünde 1’er adet vesikalık fotoğrafları

4- Kat irtifakı tesisi işlemi, maliğin (mal sahibi) ya da paydaşların (hissedarlar) temsilcisi tarafından yapılıyorsa; temsile ait belge (vekaletname, kayyım kararı, vasi kararı vb.) ile temsilcinin nüfus cüzdanı ve 1 adet vesikalık fotoğrafı.

5- Kat irtifakı tesisi işlemi tüzel kişi yetkilisi tarafından yapılıyorsa; tüzel kişinin kat irtifakı tesisi işlemine yetkili olduğunu ve temsilcisini gösteren yetki belgesi (Tapu K.2)

Kat İrtifakı Tesisi İşlemi Harcı (Mali Yönü)

1- Tapu Harcına tabi değildir. Sadece Döner Sermaye ücreti alınır.

Not: Döner sermaye ücreti, tapu müdürlüklerine göre farklılık gösterebilir.

 

Bir önceki yazımız olan Tapuda Satış İşlemi Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde gayrimenkul, işlem ve satış hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Makalemizde sizlere takyidatlı tapu hakkında bilgiler vereceğiz. Takyidat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.