Perşembe , Mayıs 9 2024

Anasayfa / Tapu İşlemleri / İntikal / İntikal İşlemi (Veraset, Mirascılık İşlemi)

İntikal İşlemi (Veraset, Mirascılık İşlemi)



İntikal İşlemi (Veraset, Mirascılık İşlemi)

İntikal, ölümü gerçekleşen taşınmaz mal sahibinin, taşınmazının mirasçılarının veraset ya da mirasçılık belgesindeki paylar nispetinde mülkiyetine geçmesi işlemidir. İntikal işlemini tapu müdürlüklerinde aşağıda şartlarını belirttiğimiz belgelerle yapabilirsiniz. Hepinize kolay gelsin.

 

İstenen belgeler

  1. Mahkemeden (Sulh Hukuk Mahkemesi) veya noterden alacağınız “Mirasçılık (Veraset) Belgesi”
  2. Nüfus cüzdanı aslı.
  3. 1 adet nüfus cüzdanı fotokopisi
  4. 1 adet (son 6 ay içinde çektirilmiş) vesikalık fotoğraf
  5. Mirasçılık Belgesi Aldıktan sonra herhangi bir tapu müdürlüğüne gidin ve mirasçısı olduğunuz kişinin tapu kaydını alarak belediyeden (ilgili belediyenin emlak servisi) beyan değerini (rayiç değeri) talep edin. İlgili vergi dairesi sizden bu belgeyi isteyecektir.

İntikal işleminden sonra yaptıracağınız herhangi bir işlem için tapu müdürlüğü sizden murisin (vefat eden mal sahibi) vefat ettiği ilin veya ilçenin ilgili vergi dairesinden alacağınız ” Vergi İlişik kesme yazısı” isteyecektir. Onun için bu aşamaları sırası ile takip ederseniz zamandan kazanmakla kalmayıp işleminiz daha hızlı sürede sonuçlanacaktır.

İntikal işleminde harç olarak sadece Döner  Seramaye Ücreti ödenir. Döner Sermaye Ücreti il ve ilçelere göre farklılık gösterir.

Bir önceki yazımız olan Kat İrtifakı Tesisi İşlemi başlıklı makalemizde hisse, işlem ve Kat irtifakı hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Makalemizde sizlere takyidatlı tapu hakkında bilgiler vereceğiz. Takyidat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.