Perşembe , Mayıs 9 2024

Anasayfa / Tapu İşlemleri / Diğer İşlemler / Riskli Yapı Nedir?

Riskli Yapı Nedir?



Riskli Yapı Nedir?

6306 Riskli Yapı

Kanun numarası 6306 olan Riskli Yapı 16/05/2012 tarihinde 28309 sayı ile Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bu kanunun amacı ‘afet riski altındaki alanlar ile yine bu alanların dışında kalan riskli yapıların olduğu arazilerde güvenli yaşam ve görsel açıdan iyileştirme olarak yapılan düzenlemedir.’ olarak özetlenebilir.

6306 sayılı Riskli Yapı kanunu ile ilgili süreç, kolay anlaşılır şekilde aşağıda kaleme aldık.

 

Kişiler maliki (sahibi) oldukları taşınmazlarını , Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, ilgili belediyelere, İl Özel İdarelerine ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisan verilmiş olan kurum ve kuruluşlara başvuru yaparak riskli yapı tespiti yaptırabilirler. Riskli yapı tespiti yaptırırken çoğunluk aranmaz. Riskli yapıya konu taşınmazda maliklerden sadece birinin veya kanuni temsilcisinin (vekil, veli, vasi vb) başvurusu ile tespit işlemine başlanılabilir. Başvuru için tapu senedi fotokopisi ve nüfus cüzdanı fotokopisi yeterlidir. Riskli yapı tespiti ve bununla ilgili devam edecek bütün işlemler 06/03/2007 tarihli 26454 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik’ hükümlerine istinaden yapılır.

Yapılan incelemeler sonunda riskli olduğu tespit edilen taşınmazlar, tespit yapan kurum ya da kuruluş tarafından (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili belediyeler, İl Özel İdareleri ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisan verilmiş olan kurum ve kuruluşlar) rapor edilerek,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilir. Tespit raporları ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce incelenir. Gerekli şartları sağlamayan raporlar ilgilisine iade edilir. Şartları tutan raporlar sadece üst yazı ile ilgili Tapu Müdürlüğüne bilgi olarak.

İlgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen riskli yapı belirtmesi, Tapu Müdürlüğünce tapu kütüğünün beyanlar hanesine tescil edilir. Tapu Müdürlüğünde tescili yapılan riskli yapı belirtmesi riskli yapıya konu edilen taşınmaz maliklerinin ikamet ettikleri adreslere gönderilir. Malik ya da maliklerin riskli yapı kararına itiraz hakları vardır. İtirazlar tebliği tarihinden başlamak kaydıyla 15 (onbeş) gün içinde ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılabilir. Riskli yapıya yapılacak itirazda, itiraz eden maliğin ya da maliklerin tapu fotokopileri, nüfus cüzdanı fotokopileri, ve tapu müdürlüğünden gönderilen tebligat ile itiraz edilir. İtirazda kanuni temsilciler varsa (vekil, veli, vas, vb) temsil ilişkin belgelerini ve nüfus cüzdanı fotokopilerini de ekte sunmak zorundadırlar. İtiraz sonucu değişen riskli yapı tespiti, riskli yapı belirtmesinin kaldırılması şeklinde ilgili tapu müdürlüğüne gönderilir.

Riskli yapı belirtmesi işlenen taşınmaz malikleri taşınmazlarını, tebliğ tarihinden itibaren 60 (altmış) gün içinde yıktırması gerekmektedir. Riskli yapıların 60 (altmış) gün içinde taşınmaz maliklerince yıktırılıp yıktırılamadığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili birimince kontrol edilir. 60 (altmış) gün içinde yıkımı yapılmayan taşınmazlara 30 (otuz) günden az olmamak kaydıyla ek süre verilir. Bu süre sonunda da yıkım yapılmamışsa ilgili mahalli idare ile koordineli olarak kaymakamlık tarafından tahliye ve yıkım işlemi yapılarak, masrafları dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanır.

Riskli yapı buna rağmen hala yıktırılmadıysa, bu durum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilgili idareye yazılı olarak bildirilir. Bakanlığın gönderdiği yazıya istinaden yine yıkım gerçekleşmediyse taşınmaz  bakanlıkça yıktırılır. Bakanlık ya da İdare tarafından yıktırılan riskli yapının yıktırma masrafları ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu Müdürlüğü yıkılan taşınmazın malikinin ya da maliklerinin müteselsil ( ortak ) borçlu, sorumlu olmaları için taşınmazdaki hisseleri üzerine yıkım, tahliye ve diğer masraflar tutarında müşterek ipotek tesisi isteminde bulunur. İpotek tesisi işlemi Tapu Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildikten sonra ilgili idareye ve taşınmaz maliklerine bilgi verilir.

Noter aracılığıyla yapılacak tebligat ile ( yönetici ya da denetçinin ya da kat maliklerinin 1/3 ünün istemi üzerine ) kat malikleri toplantıya çağrılır. Yapılacak işlemler ile ilgili oy birliği ile anlaşma sağlanamaz ise riskli taşınmazın ederi Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) kayıtlı olan lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettirilir. Daha sonra değer baz alınarak oy birliği ile anlaşmaya çalışılır. Anlaşma sağlanamaz ise maliklerin hisse oranları da hesaplanarak paydaşların en az 2/3 çoğunluğu ile karar alınır. Karar tutanağa bağlanıp toplantıya katılan malikler tarafında imzalanır.

2/3 çoğunluk ile alınan karar, toplantıya katılmayan kat maliklerine noter vasıtasıyla tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden başlamak kaydıyla 15 ( on beş ) gün içinde kararın kabul edilmemesiyle Bakanlıkça tespit edilecek rayiç değerden az olmamak üzere anlaşma yapan kat maliklerine ( hissedarlara ) açık arttırma yolu ile satışı yapılır. Açık arttırma ile satış yapılamaz ise rayiç bedeli Bakanlık ödemek suretiyle ilgili tapu müdürlüğünde Hazine adına resen (kendiliğinden) tescili isteyebilir. İlgili taşınmaz Bakanlığa tahsis edilmiştir.

Bir önceki yazımız olan Kat Mülkiyeti Tapu Senedi ( Kırmızı Tapu Senedi ) Nedir? başlıklı makalemizde Kat Mülkiyeti Tapu Senedi, kırmızı tapu ve kırmızı tapu senedi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Makalemizde sizlere takyidatlı tapu hakkında bilgiler vereceğiz. Takyidat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.