Cumartesi , Mayıs 4 2024

Anasayfa / Tapu İşlemleri / Hisse Senedi Nedir? Hisse Senedi Çeşitleri Nelerdir?

Hisse Senedi Nedir? Hisse Senedi Çeşitleri Nelerdir?



Hisse Senedi

Hisse senedi, sermaye şirketlerinin eşit oranlara bölünmüş paylarına verilen addır. Hisse senetleri aynı tahviller gibi piyasada alınıp satılabilir. Ancak bu hisse senetleri ile şirketi borçlu konumuna sokamazsınız. Yalnızca şirket ve elde edilen kar üzerinde söz ve hak sahibi olursunuz. Hisse senetleri komandit ve anonim şirketlerin kullandığı bir araçtır. Ancak çoğunlukla anonim şirketlerin sermaye arttırımına gitmeleri durumunda hisse senedi kullanma durumu görülür. Hisse senetlerinin üzerinde genel olarak değerleri yazar. Bu yazılı değere nominal ya da itibari değer ası verilir. Bir de bu yazılı değerin dışında gerçek değer vardır. Örneğin hissesini aldığınız şirket kurulduğu sırada çok tanınmıyor  olsun. Doğal olarak aldığınız hisse senedinin değeri düşük olacaktır. Ancak zaman içinde şirket değeri arttıkça elinizdeki hisse senedinin değeri de artacaktır.

Hisse Senedinin Tanıdığı Haklar

1) Kârdan pay alma.
2) Yönetime katılma.
3) Şirketin faaliyetlerinin sona ermesi halinde tüm borçlar ödendikten sonra ve geriye mal varlığı kalırsa bunlar üzerinde söz sahibi olma.

Hisse Senedi Çeşitleri

Hisse senedi çeşitleri temel olarak ikiye ayrılır. İlki hamiline yazılı hisse senedidir. Bu tür senetler aynı hamiline yazılı çekler gibi elinde bulunduğu kişiyi hak sahibi yapar. Şirket hisse senetlerini kullananlar el değiştirmede sıkıntı yaşamamak için bu tür senetleri tercih ederler. Bir diğer senet çeşidi ise nama yazılı hisse senesidir. Bu senetler kişi adına çıkarılır. Ve sadece senet üzerinde adı bulunana şahsa fayda sağlar. Devredilmesi özel şekil şartlarına bağlıdır. Devredildikten sonra yeni pay sahibinin bilgileri şirket hisse kayıtlarına geçer.
Bunların dışında adi- imtiyazlı senetler de vardır. Adi senetler kişilere aynı hakları sağlar. Bir anlamda nama yazılı senet gibidir. Primli ve primsiz senetler ise üzerinde yazılı olan değerin altında ya da üstünde piyasaya sürülmesi ile ad değiştirir.

Hisse senedi alırken;

Senedini alacağınız şirketin mali durumuna,piyasa itibarına ve banka sicili ile yatırım faaliyetlerine bakmanız yararınıza olacaktır. Hisse senedi alırken hamiline hisse almanız yine değişim yapmak isterseniz size kolaylık sağlayacaktır.

Bir önceki yazımız olan Kat Mülkiyeti Tapu Senedi ( Kırmızı Tapu Senedi ) Nedir? başlıklı makalemizde Kat Mülkiyeti Tapu Senedi, kırmızı tapu ve kırmızı tapu senedi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Makalemizde sizlere takyidatlı tapu hakkında bilgiler vereceğiz. Takyidat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.