Cumartesi , Nisan 27 2024

Anasayfa / Tapu İşlemleri / Mobil Parsel Sorgulama ve TKGM Parsel Sorgu

Mobil Parsel Sorgulama ve TKGM Parsel Sorgu



Ada ve Parsel Nedir ?

Ada ve parsel kentsel dönüşüm ile sıkça gündeme gelen iki kavram. Bu yazımızda bu kavramları açıklamaya ve kendi ada parselinize ya da ilgilendiğiniz mülkün ada parsel durumuna nasıl ulaşabileceğiniz konusunda sizlere bilgiler vermeye çalışacağız.
Parsel ; bir yerin imar yasalarına göre ayrılmış ve sınırlanmış halidir. Bir parsel bir tek kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişinin hak sahibi olma durumu da söz konusu olabilir. Bu bağlamda :
Ada ; parseller topluluğu olup, çevresi yollar , sokaklar, demir yolları,nehirler gibi doğal sınırları bulunan bölgelerdir.

Bir ada ve parselin yerini bilmek gayri menkul yatırımı yaparken özellikle işinize yarayacaktır. Böylelikle almayı düşündüğünüz arsa ya da arazinin tam yerini, ulaşım olanaklarını, şehir merkezine olan uzaklığını tam anlamı ile bilebilirsiniz. Ada ve parsel numarasını öğrenmek için en sağlıklı yol arsa yada arazinin bulunduğu Tapu Müdürlülüğü’ nün tapu kayıtları hakkında bilgi istemektir. Ancak şehir merkezinden uzak bir yerde iseniz yahut da başka bir şehirde iseniz bunu halletmek için kullanabileceğiniz iki yol var.Öncelikle cep telefonuyla ada ve parsel numarasını sorgulayabilirsiniz.Bir diğer yol ise Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sunmuş olduğu ada ve parsel numarası sorgulama programıdır.

Cep telefonundan ada ve parsel numarası sorgulama işlemi esas olarak internete bağlı olmanızı gerektirir. Şunu belirtmek gerekir ki cep telefonu vasıtası ile ada parsel sorgulama yapabileceğiniz bir hizmet henüz yoktur. Bu sadece internet vasıtasıyla gerçekleşen bir sistemdir. Cep Telefonlarınıza TKGM nin uygulamasını indirerek sorgulamayı internete bağlı olarak kolayca yapabilirsiniz. Sistem Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün sunduğu ve ücretsiz olarak kullanıcılara hizmet veren Megsis ( Mekansal Gayrimenkul Sorgulama Sistemi ) üzerinden ilgilendiğimiz ada ve parselin durumu sorgulanabilir. Bir diğer yöntem ise e-devlet aracılığıyla sorgulama yapmaktır. Bu sorgulama için PTT işyerlerinden kimlik belgeniz ile şifre almanız gerekmektedir. Daha sonra edindiğiniz şifre ile e-devlet sistemine giriş yapmalısınız. Bu sistemde çoğu kurumun işlem sayfası bulunmaktadır. Tapu kadastro sayfasına girerek ada parsel sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ada ve parsel sorgulaması için çeşitli internet sitelerinde yer alan reklamlara fazla itibar etmemeniz kendi yararınıza olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Kat Mülkiyeti Tapu Senedi ( Kırmızı Tapu Senedi ) Nedir? başlıklı makalemizde Kat Mülkiyeti Tapu Senedi, kırmızı tapu ve kırmızı tapu senedi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Makalemizde sizlere takyidatlı tapu hakkında bilgiler vereceğiz. Takyidat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.