Perşembe , Mayıs 2 2024

Anasayfa / Genel Bilgiler / HGS Etiketi Nasıl alınır?

HGS Etiketi Nasıl alınır?



Öncelikle HGS yani Hızlı Geçiş Sistemi nedir sorusunu yanıtlayalım.

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), başta Boğaz Köprülerinde ve Otoyollarda araç geçişlerinde ücret ödemenin kolay hali olan RFID (Radio-frequency Identification / Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi kullanılarak uygulanan ödeme sistemidir. Türkiye’de ilk olarak 17 Eylül 2012’de kullanılmaya başlanan bu sistem, araç trafiğini azaltması ve hızlı geçiş olanağı sağlaması dolayısıyla halen devam etmektedir. HGS geçiş ücretinin tahsil edilmesi, gişelerde bulunan antenler aracılığıyla araç üzerindeki etiketin anten tarafından algılanması ve bu etiket üzerindeki tanımlanmış hesaptan tahsil edilmesi ile sağlanır.

Türkiye’deki tüm ücretli otoyollarda geçiş bedeli, sadece OGS ya da HGS ile tahsil edilmektedir. HGS başvuruları ve yüklemeleri PTT işyerlerinden yapılabileceği gibi anlaşmalı bankalardan da yapılabilmektedir.

HGS etiketi alabilmek için; araç ruhsatı, ehliyet ve araç sahibinin kimliği ile birlikte başvuru yapılabilmektedir. HGS hesabı sahipleri, hesaplarında yeterli kredi bulundurmak zorundalar. HGS hesaplarında yeterli bakiye bulunmamasına rağmen Hızlı geçiş sistemini kullananlar, 15 gün içerisinde hesaplarına yükleme yapmak zorundadırlar. 15 gün içinde hesaba yeterli bakiye yükleme yapılmaması durumunda geçiş ücretinin 11 katı kadar ceza yansıtılacaktır. Bankaların kredi kartları ile ilişkilendirilen HGS kartlarına verilen otomatik yükleme talimatı ile hesap kontrolü kolaylıkla takip edilebilmektedir. Bu otomatik yükleme talimatı ile olası düşük bakiyeli geçişlerin ve dolayısıyla cezaların önüne geçilmiş olacaktır. Otomatik yüklemeler aynı zamanda, her defasında sisteme girerek yükleme işleminin yükünden de aboneleri kurtarmaktadır.

HGS etiketlerini anlaşmalı bankalardan kolayca temin edebilirsiniz. HGS sisteminden faydalanabilmek için, abonelik şartı vardır. HGS veren bankalar da abonelik aşamasında araç sahiplerine çeşitli kampanyalar ve ürün hizmetleri ile yardımcı olmaktalar. Normal şartlar altında ücretli olarak satılan HGS etiketleri, kampanya kapsamında bazı bankalar tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. HGS veren bazı bankaların online internet sitelerine ait bağlantıları aşağıda görebilirsiniz.

HGS Hangi Bankalardan alınır?

HGS Etiketi Anlaşmalı Bankalar:

İŞBANKASI – ZİRAAT BANKASI – GARANTİ – AKBANK – DENİZBANK – VAKIFBANK – QNB FİNANSBANK – HALKBANKASI – TEB – YAPIKREDİ

http://www.isbank.com.tr/TR/bireysel/diger-hizmetler/ogs-hgs/Sayfalar/ogs-hgs.aspx

http://www.ziraat.com.tr/tr/diger/SikcaSorulanSorular/Pages/hizli-gecis-sistemi.aspx

http://www.garanti.com.tr/tr/bireysel/odemeler_ve_hizmetler/odemeler/hgs_ve_ogs_odemeleri.page

http://www.akbank.com/tr-tr/hizmetler/Sayfalar/HGS-Odemeleri.aspx

http://www.denizbank.com/bankacilik/bireysel-bankacilik/odemeler/hgs.aspx

http://www.vakifbank.com.tr/hizli-gecis-sistemi-hgs-.aspx?pageID=863

http://www.qnbfinansbank.com/bankacilik/bireysel/diger-bankacilik-hizmetleri/odemeler/hizli-gecis-sistemi.aspx

https://www.halkbank.com.tr/channels/1.asp?id=2411

https://www.teb.com.tr/hgs-odemeleri/

https://www.yapikredi.com.tr/bireysel-bankacilik/odemeler-ve-hizmetler/hizli-gecis-sistemi

Köprü ve otoyollarda HGS kullanıcılarının araçları 6 sınıf üzerinden ücretlendirilmektedir. Motosikletler 6. sınıf araç olarak HGS ye abone olabilir ve 24/10/2015 tarihinden itibaren 1. Sınıf araç ücretinin yarısı kadar bir ücret ile Otoyol ve Boğaz Köprülerinden geçişlerini yapabilecektir. HGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun HGS etiketi kullanmaları gerekmektedir. Aksi durumda,Sınıf Uyumsuzluğu süreklilik arz eden sürücülerin HGS hesapları Kara Listeye girecektir.

HGS geçiş ücretleri araç sınıflarına göre farklılık göstermektedir. Aşağıda HGS tarafından sınıflandırılmış araçların özelliklerini görebilirsiniz.

1.Sınıf Araçlar

AKS ARALIĞI (DİNGİL MESAFESİ) 3.20 METRE ALTINDA OLAN ARAÇLAR 1.SINIFTIR.

2.Sınıf Araçlar

AKS ARALIĞI 3.20 METRE VE ÜZERİNDE OLAN HER TÜRLÜ 2 AKSLI ARAÇ 2.SINIFTIR. (OTOMOBİL, MİNİBÜS, KAMYONET, OTOBÜS VB.)

3.Sınıf Araçlar

AKS ADEDİ (DİNGİL SAYISI) 3 TANE OLAN HER TÜRLÜ ARAÇ 3.SINIF ARAÇTIR.

4.Sınıf Araçlar

DİNGİL SAYISI 4 VE 5 ADET OLAN HER TÜRLÜ ARAÇ 4.SINIF ARAÇTIR

5.Sınıf Araçlar

DİNGİL SAYISI 6 VE DAHA FAZLA OLAN KAMYON TREYLER VB. ARAÇLAR

6.Sınıf Araçlar

MOTOSİKLETLER

Çayyolu Sürücü Kursu

Bir önceki yazımız olan Kat Mülkiyeti Tapu Senedi ( Kırmızı Tapu Senedi ) Nedir? başlıklı makalemizde Kat Mülkiyeti Tapu Senedi, kırmızı tapu ve kırmızı tapu senedi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

ING Bank’ta Kredi Notunuza Göre Faiz Oranı

Kredi Notunuza Göre Faiz Oranı Belirleyen İhtiyaç Kredisi ING Bank’ta Ülkemizde bankalar tarafından  kredi faiz …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.