Perşembe , Mayıs 2 2024

Anasayfa / Arsa & Arazi / Arazi ve Arsa Arasındaki Fark Nedir?

Arazi ve Arsa Arasındaki Fark Nedir?



Bu yazımızda sizlere arsa ve arazi arasındaki farkları açıklayacağız. Bilinenin aksine arsa ve arazi aynı şey değildir. Oysa günlük konuşma dilinde arsa ve arazi aynı şeymiş gibi algılanmaktadır. Bizde bu yazımızda ayrımlarını ve farklarını anlatacağız.

Arsa Nedir?

Arsa sözlük anlamı ile yeryüzü parçası, toprak anlamını taşır. Yani arsa, üzerinde yapılaşmanın serbest olduğu tarım alanı olmayan yer demektir. Emlak kanununun 12. Maddesi’ne göre ise her arsa bir arazidir ancak her arazi bir arsa değildir. Belediyenin imara izin verdiği bölgelere arsa denir. Arsa üzerinde imara izin verildiğinde, üzerine okul, bina, yol, hastahane, yeşil alan inşa etmek serbesttir. Yani her türlü planlı yapılaşmanın serbest olduğu topraklardır. Peki arazi nedir?

Arazi Nedir?

Arsa ile ilgili yaptığımız açıklamalardan yola çıkarak arazinin tanımı kafanızda oluşmuştur. Arazi üzerinde imarın serbest olmadığı her türlü dağ, taş, çalı, toprak vs. bulunan, ya da ekim dikim işlerinin yapıldığı ya da boş olan toprak parçalarına denir. Arazi üzerine taşınmaz inşa edilemez. Belli bir sınırı yoktur. Bahsi geçen kanunda her arsanın bir arazi olduğunu ancak her arazinin arsa olamayacağını söylemiştik.

­

Peki arazi nasıl arsa olur?

­
Herhangi bir arazi, sınırlarının bulunduğu belediyenin imar kanununda arsa olarak yer alır ve buna göre üzerinde işlem yapılırsa artık o arazi, arsa sıfatını kazanmış demektir. Yani belediyelerin alacağı kararlar ile araziler arsaya dönüştürülebilir ve imara açılabilir. Artık arsa olan bu arazi üzerinde her türlü yapılaşmaya izin verilmiştir. Görüldügü üzere arsa ve arazi arasındaki fark üzerinde imar işleminin yapılabilmesi ya da yapılamaması olmak üzere belirgin bir ayrıma tabidir.

 

Arsa ve arazi arasındaki bu farkı bilmemiz ne işimize yarar?

Sahibi olduğunuz mülkün arsa mı arazi mi olduğunu bilirseniz ödeyeceğiniz vergiyi de bilirsiniz. Çünkü toprak parçalarında vergilendirme boş araziler için daha düşük tutarlı toprak vergisi olarak alınırken, arsalarda emlak vergisi bulunulan bölgeye ve değere göre değişmektedir. Mülkünüzün arsa mı arazi mi olduğunu ise emlak verginizi öderken öğrenebilirsiniz. Vergi oranları da aşağıdaki gibidir.

Büyükşehir Belediyesi sınırları ve mücavir alanları içinde;
Arazilerde Binde 2
Arsalarda Binde 6

Büyükşehir Belediyesi sınırları dışındaki yerlerde;
Arazilerde Binde 1
Arsalarda  Binde 3

­Araziniz arsa mı değil mi bilemiyorsanız belediyelerin emlak ve istimlak bölümlerinden ada parsel numaranız ile bilgi alabilirsiniz. Mülkünüz belediye kayıtlarında arazi olarak geçiyorsa ve siz de buraya ev yaparsanız artık bu ev kaçak yapı muamelesi görür. Elektrik, su, telefon gibi aboneliklerinizi alamadığınız gibi eviniz ile ilgili yıkım işlemleri belediye tarafından yerine getirilir. Evinizi yaparken harcadığınız paranın boşa gitmesinin yanında, yıkım için de ayrıca bir ceza ödemek zorunda kalırsınız. Bunun için arsa statüsü kazanmamış, yani imara açılmamış hiç bir araziye herhangi bir yapı yapmayınız.

Diliyoruz ki yazımızı okuduğunuzda özellikle emlak ve yatırım konusunda daha çok bilgi sahibi olmuşsunuzdur.

Bir önceki yazımız olan Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? başlıklı makalemizde harç, intifa hakkı ve malik hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Makalemizde sizlere takyidatlı tapu hakkında bilgiler vereceğiz. Takyidat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.