Cuma , Mayıs 3 2024

Anasayfa / Tapu İşlemleri / Diğer İşlemler / Aile Konutu Şerhi Tesisi

Aile Konutu Şerhi Tesisi



Aile Konutu Şerhi Tesisi

Aile konutu şerhi, taraflardan birinin (eşin) ya da ikisinin birden aile konutuna konu taşınmaza  koydurduğu engelleyici, kısıtlayıcı şerhtir . Aile konutu şerhi işleminde aile birliği esastır. Yani tarafların, eşlerin aile olmaları  ve şerhin konulacağı taşınmazın aile konutu olması önemlidir. Bu durumda tarafların aynı yerde ikamet  etmeleri önemlidir.

Bu işlemde amaçlanan, eşlerin ortak yaşam alanları olan, aile birliğine konu edilen taşınmazda tarafların (eşlerin) tek başlarına tasarruf hakkını engellemektir. ( Türk Medeni Kanunu 194)

Örnek olarak, Ahmet beyin eşi Ayşe hanımın, Ahmet beyin sahibi, maliği olduğu ama beraber yaşadıkları  Ankara Mamak ilçesi de bulunan (kain) 39144 ada 1 parsel 14 nolu bağımsız bölümdeki dairesine Aile Konutu Şerhi koydurarak, Ahmet beyin kendi taşınmazı üzerindeki tasarruf yetkisini kısıtlaması işlemidir.

Aile konutu şerhi için gerekli belgeler

  1. Aile konutu şerhin tesisini talep eden eşin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi.
  2. Aile konutu şerhin tesisini talep eden eşin son altı ay (6) içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı.
  3. Tarafların, eşlerin ikamet adreslerini gösterir belge ( ilgili nüfus müdürlüklerinden ya da muhtarlıklardan alınabilir.)

Dipçe (not): Burada önemli olan tarafların, eşlerin aile konutu şerhine konu olan taşınmazda (mesken, konut vb) ikamet etmeleridir.

İşlemin Mali Yönü

Aile Konutu Şerhi işleminde herhangi bir harç ve döner sermaye ücreti alınmamaktadır.

Bir önceki yazımız olan Ölünceye Kadar Bakma İşlemi (ÖKBA) başlıklı makalemizde ökba, ölünceye kadar bakma akdi ve ölünceye kadar bakma sözleşmesi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Makalemizde sizlere takyidatlı tapu hakkında bilgiler vereceğiz. Takyidat …

3 comments

  1. Sadece aile konutami konuluyo bu serh dükkan yazlık gibi yerlerde konulabiliyomu

  2. Sadece aile konutami konuluyo bu serh dükkan yazlık gibi yerlerde konulabiliyomu kocamin dostu var ve o istediği için yazdığımı satışa çıkardı satabilirmi iznim olmadan

    • Şükran Hanım Merhaba, öncelikle yazlığınız tapuda kimin adına kayıtlı? bu sorunun cevabına göre size farklı yöntemler önerebiliriz.
      Sizin sorunuza genel bir yanıt olarak; Bir taşınmaza Aile konutu şerhi konulabilmesi, muhtarlıktan alınan ikametgah belgesi ile nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanının götürülmesi ile mümkün oluyor. Yani o konutta beraber oturduğunuza dair bir kanıt sunulmalı ki o konut Aile konutu olarak adlandırılabilsin.
      Yazlıkta ikamet ettiğinize dair bir belge götüremezseniz orası aile konutu olarak görünmez ve aile konutu şerhi konulamaz.
      Bahse konu yazlığın satışını engellemenin hukuksal olarak farklı yolları bulunmakta.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.