Perşembe , Mayıs 2 2024

Anasayfa / Genel Bilgiler / Konut Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Konut Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?



KONUT ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ…?

Alacağımız konut ikamet amaçlı ya da yatırım amaçlı olabilir. Alacağımız konutun öncelikle nereden olacağına karar vermeliyiz. Yatırım için konut alınıyorsa o bölgede ne gibi yatırımlar olacağının ve gelişmelerin araştırılması gerekir. Alacağımız konutun semtindeki fiyatlar araştırılmalı ve diğer daire fiyatları ile kıyaslamalar yapılmalıdır. Lüzum görülmesi halinde bir emlak uzmanından yardım alınmalıdır. Çünkü sizin dikkat etmeyeceğiniz birçok şeye dikkat edecektir. Konut alacak kişilere verebileceğimiz önerileri aşağıdaki gibi sıralamak istedik….

 

  • Satın aldığınız dairenin beğendiğiniz daire ile aynı olup olmadığını tapudan ve belediyeden kontrollerinin yapılması
  • Henüz inşaat tamamlanmadıysa en azından kat irtifak tapusunun alınması yeterli olmayacağı için daireyi satan kişiyle bildiğiniz,duyduğunuz ya da satan kişinin önceki suret sözleşmelerine bakmaksızın uzman yardımı ile yapacağınız sözleşme ileride doğacak mağduriyetinizin önüne geçecektir.
  • Tapuda size sadece arsa hissesi devri yapıldıysa satın aldığınız yerin konut değil yalnızca arsa payıdır.
  • Üzerinde haciz,ipotek gibi şerhleri bulunan bir gayrimenkulü almayınız.Satın almadan önce borçlarını kontrol edin ve su,elektrik gibi sözleşmeleri malik sıfatıyla siz gerçekleştirin.
  • Satış aşamasında deprem sigortası ve gerekli evraklar için “Satış İşlemi Makalemize” bakınız.
  • İnşaat durumunda konut alacak kişiler müteahhit mali durumu hakkında inceleme yapmalı ve kat irtifakının kurulup kurulmadığına,iskanın alınıp alınmadığına dikkat etmelidir.
  •  Alacağınız gayrimenkul kiracılı ise öncelikli olarak kira kontratı incelenmeli,kiracıyla birebir görüşerek ya da tahliye taahhüdü vermiş ise tahliye taahhüdündeki tarih ile kira kontratındaki tarih karşılaştırılmalıdır.
  • Binanın projesine, bina yapılırken deprem yönetmeliği dikkate alınmış mı? Alındı ise hangi deprem yönetmeliğine göre yapılmış,zemin etüdü yapılmış mı? Yapılmış ise zemin emniyet gerilmesi belirlenip katsayısına göre projesi yapılmış mı? Projelerin kim tarafından yapıldığı ve denetlenip denetlenmediği,binanın ruhsatı ve kullanım izninin olup olmadığı,betonun elle mi betoniyerle mi yoksa hazır beton mu olduğu,yapının teknik uygulama sorumlusu olan ilgili kişilerin kim olduğu, kullanılan demir,kum,çakıl gibi maddelerin özellikleri ve standartlara uygun olup olmadığı, betonun laboratuvar deneyinin olup olmadığı, proje ile yapı arasında paralellik sağlandı mı? gibi sorular sorulabilir.

Bir önceki yazımız olan ING Bank’ta Kredi Notunuza Göre Faiz Oranı başlıklı makalemizde düşük faizli kredi, en uygun kredi ve ING Bank kredi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

ING Bank’ta Kredi Notunuza Göre Faiz Oranı

Kredi Notunuza Göre Faiz Oranı Belirleyen İhtiyaç Kredisi ING Bank’ta Ülkemizde bankalar tarafından  kredi faiz …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.