Pazar , Nisan 28 2024

Anasayfa / Krediler / Dosya masrafsız Konut Kredisi Nasıl Çekerim?

Dosya masrafsız Konut Kredisi Nasıl Çekerim?



 Son yıllarda  konut kredisi kullanma trendinde bir atış yaşanmakta. Konut kredilerinin vadelerinin uzun olmasından kaynaklı , asgari düzeyde geçinen bir aile de konut kredisi çektiğinden toplumun hemen hemen her kesiminden vatandaş konut kredisi için başvurular yapmakta ve araştırma içerisine girmektedir.  Konut kredileri çekecek vatandaşların en çok dikkat ettiği konu ise kredi çekilirken ödeyeceği faiz ve masraflardır. Ülkemizdeki  tüm bankalar  konut kredisi müşterisi bulmak ve bankalarına çekmek amaçlı kampanyalı konut kredisi teklifleri sunmaktadır.

Konut kredisi çekmeyi düşünenlerin en çok önemsediği kalemlerden birisi  DOSYA MASRAFI yada diğer bir deyişle KREDİ TAHSİS ÜCRETİ ‘ dir.  Bu yazımızda  KREDİ TAHSİS ÜCRETİ nedir , ne şekilde alınır , belirli bir oranı var mıdır , kredi tahsis ücretinin alınmadığı durumlar var mıdır ? ,  DOSYA MASRAFSIZ KONUT KREDİSİ ÇEKİLİR Mİ ? bu soruları  yanıtlayacağız. Detaylı bilgi almak için yazımızı takip edebilirsiniz.

Tahsis Ücreti ;  bankalar tarafından kredi başına alınan  ve   bankalarca finansal tüketicilere sunulan hizmeti karşılığında alınan bir bedeldir. Kredi tahsis ücreti daha önceki yıllarda bankalar tarafından farklı oranlarda alınmakta ve bu da bankalar arasında rakamsal farklılıklara yol açmakta idi. BDDK tarafından 21.08.2014 tarihinde bankalar arasında eşitliğin sağlanması ve Tüketici Haklarının Korunmasına yönelik  olarak bankalar tarafından alınabilecek masrafların sınırları çizilmiş ve  Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve  Esaslar Hakkındaki Yönetmelik ile netleştirilmiştir. İlgili yönetmelik yayım tarihinden itibaren bankalar tarafından alınacak  DOSYA MASRAFI yada diğer adıyla TAHSİS ÜCRETİ tutarı kredi  anapara tutarının    %0,005 ( binde beş ) ‘ ini geçemeyecektir. Örnek verecek olursak 100,000 TL bir konut kredisi çekmeyi düşünen bir kişiden maksimum ( en fazla )   500 TL dosya masrafı alınabilecektir. BDDK burada bankalar için üst sınırı ana para tutarının binde 5 i olarak belirtse de , herhangi bir alt limit belirlememiştir.

Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz üzere bankalar arasında  rekabet olmasından kaynaklı bankalar DOSYA MASRAFSIZ KREDİ verebilmektedir. Bankalar son dönemde konut kredileri için müşterilere fiyatlama yaparken dosya masraflı ve dosya masrafsız seçeneği ile oranlar sunmaktadır. Dosya masrafsız kredi çekilmesi halinde normal konut kredisi faiz oranının   %1  – %3 daha yukarı oranından hesaplama yapmaktadır. Kredi çekecek kişilerin dosya masrafı ödememek için daha fazla bir kredi faizine katlanması da söz konusu olmaktadır . Bu nedenle yüksek tutarlarda kredi çekmeyi düşünen kişilerin dosya masraflı seçeneği ile kredi kullanmasını ve daha sonraki süreçte dosya masrafının iadesi ile ilgili yasal süreç başlatması daha yararına olacaktır.

Bu yazımızda konut kredisinde karşımıza çıkacak masraflardan DOSYA MASRAFI hakkında bilgilendirme yaptık . Buna ek olarak yine  kredi çekmeyi düşünecek olanlar için diğer masraf kalemlerini de kısaca sıralayalım. Dosya masrafı haricinde konut kredisi çekilirken , banka tarafından üzerine ipotek konulacak daireye DASK ( zorunlu deprem sigortası ) ve KONUT PAKET SİGORTALARI yaptırılır. DASK sigortası kanunen zorunlu bir sigorta olup kredi bittikten sonrada ev sahibi olan malik tarafından her yıl yenilemesi yapılmalı ve prim borçları ödenmelidir. İkinci olarak  konut kredisi çekecek kişinin  doğal ölüm , hastalık yada kaza sonucu vefat etmesi halinde kredinin teminatını korumak ve yine vefat eden kişinin borcu aileye borç olarak kalacağından , malik’in ailesini de korumak amaçlı HAYAT SİGORTASI yapılmaktadır. Bu sigorta bankadan bankaya şekil ve türleri değişmekle birlikte en temel olarak yılda bir kere prim ödemeli yada toplu şekilde bir defada prim  ödemeli seçeneği ile  müşteriye sunulmaktadır . Üçüncü olarak da müşteriden kredi başvuru esnasından alınan ve krediye konu olacak evin değerinin tespiti amaçlı  ekspertiz firmalarınca değerlemesinin yapılması için alınan EKSPERTİZ ÜCRETİ ‘ dir.

Bir önceki yazımız olan Denizbank SMS ile Kredi Başvurusu / 3280 Cebimde Kredi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kaçırmayın!

Denizbank sms kredi başvurusu

Denizbank SMS ile Kredi Başvurusu / 3280 Cebimde Kredi

icindekiler1 Denizbank 3280 Cebimde Kredi1.1 Denizbank Cebimde Kredi (SMS Kredi) Özellikleri Nelerdir?1.2 SMS Kredi Faiz …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.