Cuma , Nisan 19 2024

Anasayfa / Tarımsal Krediler / Ziraat Bankası Diğer Tarımsal Krediler

Ziraat Bankası Diğer Tarımsal Krediler



Ziraat Bankası çiftçi kredisi kapsamında hayvancılık, bitkisel üretim ve mekanizasyon krediler hakkında önceki yazılarımızda bilgiler vermiştik. Şimdi ise diğer tarımsal krediler hakkında bilgiler paylaşacağız.

Ziraat Bankası Diğer Tarımsal Krediler

Ziraat Bankası Diğer Tarımsal Kredi Çeşitleri

  • İşletme Edindirme Kredileri : Ziraat Bankasının çiftçilere sunduğu bu kredi, bitkisel üretim ve hayvancılık gibi konularda hali hazırda kurulu olan bir işletmenin satın alınması için kullandırılan yatırım kredileridir.
  • Hasat ve Pazarlama Kredileri : Çiftçilerin en çok nakde ihtiyacı olduğu hasat ve pazarlama dönemlerinde Ziraat Bankasınca verilen işletme kredileridir.
  • Taksitli Tarım Destek Kredisi : Genelde hasat sonu vade olarak belirlenen kredi ödemelerinizi, hasat ve sezona bağlı olmaksızın daha esnek ve uzun vade seçenekleri ile sabit faiz ile sunan kredidir.
  • TMO Makbuz Senedi Karşılığı Krediler : Tarımsal üretim sonu ürünlerini TMO ya satan üreticilere TMO makbuz senedi karşılığı kısa vadeli nakit ihtiyaçlarını gidermek için sunulan kredilerdir.
  • Lisanslı Depoculuk Yatırımları : Yeni girişimciler için Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğine uygun kuruluş izni alan firmalar ile kurulu işletme satın almak isteyenler için ise faaliyet izni ve depoculuk lisansı olan depoları satın almaya yönelik kredilerdir.
  • Genç Çiftçi Kredisi : 2016/8540 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında genç çiftçilere yönelik belirlenen bazı konularda hibe almaya hak kazanan genç çiftçilere yönelik tarım kredisidir.
  • Organik Tarım Kredileri : Organik tarım yapan ve yapmak isteyen çiftçilere kullandırılan yatırım ve işletme kredileridir.
  • Yapılandırma Uygulamaları : Bakanlar Kurulu Kararlar ile Kararname kapsamındaki çiftçi borçlarının sadece sübvansiyonlu (indirimli faizli) olarak kullandıkları kredilerin 1 yıl süreyle sübvansiyonlu faiz oranlarında ertelenmesi durumudur. Çiftçinin üretiminde yüksek hasar görmesi ve sonraki yılda da ödeme güçlüğü çekme durumunu ortadan kaldırmak için mevcut borcun 1 yıl sübvansiyonlu faiz diğer 4 yılın ise uygun faiz oranları ile 5 yıla kadar taksitlendirme imkanı sağlayan uygulamadır.
  •  Arazi Alım Kredileri : Tarla vasfındaki arazilerin satın alınmasında verilen bu krediler, çiftçilerin işletmelerini büyütmeleri ve tarım arazilerinin üretime kazandırılmasını amaçlar.
  • Üretim Destek Kredileri : Tarımsal üretim yapan çiftçilerin tarım dışı ihtiyaçları için harcama ayrımı bulunmadan sunulan kredilerdir.
  • Nakliye Aracı Kredileri : Çiftçilerin üretim faaliyetlerinde ihtiyacı olan taşımacılık için gerekli olan araçları satın almalarına yönelik kredilerdir.
  • Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) Karşılığı Kredi : Hasat  sonrası ürünlerini lisanslı depolara teslim eden üreticilere sunulan tarım kredisidir. Teslim edilen ürün karşılığı alınan ELÜS tutarının %75 ine kadar kredi imkanı bulunmaktadır.
  • Sözleşmeli Üretim Kredileri : Sözleşmeli üretim yapan çiftçilere yönelik çiftçi kredisidir.
  • İyi Tarım Uygulamaları : İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği esasları dahilinde bu işte yetkili firmalarca sözleşmesi olan çiftçilere yönelik yatırım ve işletme kredileridir.
  • IPARD Programı Kapsamında Kullandırılacak Krediler: IPARD kapsamında üretim yapacak olan çiftçilere yönelik kredilerdir.

İlginizi Çekebilir : https://enuygunkrediverenbanka.com/ciftci-borclarinin-ertelemesi-2018/

Diğer Tarımsal Kredi İstenilen Belgeler Nelerdir?

Gerçek Kişiler İçin Tüzel Kişiler İçin
Nüfus Cüzdanı Çiftçi Belgesi/ÇKS Belgesi
Çiftçi Belgesi/ÇKS Belgesi Tapu Kaydı ya da Kira Kontratı
Tapu Kaydı ya da Kira Kontratı Oda Kayıt Belgesi
Verilecek Teminata Ait Belgeler Vergi Levhası
Bilanço esasına göre faaliyet gösteren işletmelerden son 3 yıla ait bilanço ve gelir tablosu Noter Onaylı İmza Sirküsü ve
Temsil Yetkisine Ait Kararlar
Krediye karşılık gösterilecek teminatlara ilişkin belgeler
Tapu Kaydı ya da Kira Kontratı
Yeni kurulan tüzel kişilikler için kuruluş ve/veya son yıla ait, diğerlerinde ise en az son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu

Diğer Tarımsal Kredilerde İndirimli Kredi Nasıl Alırım?

Çiftçilerin Ziraat Bankasında kullanacağı kredilerin devlet destekli sübvansiyonlu (düşük faizli) olması için Bakanlar Kurulu Kararında yer alan kriterlerin sağlanması gereklidir.

Örneğin ; buğday üreticiliği yapan çiftçilerin ÇKS belgelerinin olması, Tarsim üzerinden ekili tarlalarını bitkisel ürün sigortası yaptırması gerekmektedir. Tarsim üzerinden yapılacak olan sigorta bedeli ile kredi borç bedeli tutarı aynı olması durumunda bitkisel üretim için kullanılan girdi ihtiyaçları sübvansiyonlu (düşük faizli) olmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Ziraat Bankası Tarımsal Kredi Çeşitleri ve Hizmetleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kaçırmayın!

Tarım Kredi Kooperatifleri Tohumluk Kredisi

Tarım Kredi Kooperatifleri Tohumluk Kredisi

Tohumluk Kredisi Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçilere ve tüzel kişilikle üretim yapan firmalara tohumluk satışı yapar. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.