Perşembe , Nisan 25 2024

Anasayfa / Krediler / Kredi Hesaplama

Kredi Hesaplama



Kredi Hesaplaması Yapma

Karşılaştırma, başvuru işlemleri ve kredi hesaplama işlemleri ücretsiz olarak yapabileceğiniz online bir hizmet aracıdır. Kredi hesaplamalarında faiz oranı en temel unsurlardan biridir. Kredi başvurusu yapacaklar ilk iş olarak faiz oranlarına bakarlar. Faiz oranları, toplamdaki geri ödemenizi ve aylık ödemelerinizi etkileyen önemli bir noktadır. Vade süreleri, genellikle çekilen kredilerin faiz oranlarını da etkiler. Yani çektiğiniz kredinin vadesi kısaysa faiz oranı da ona göre düşük olacaktır. Vade süresi ne kadar uzarsa ona bağlı olarak da faiz oranı yükselir. Özellikle de konut kredisini hesaplarken faiz oranı çok önemlidir. Hesaplama yaparken kredi türü ne olduğu da önemlidir. İhtiyaç kredisi kullanacaksanız, aylık taksiti, kredi tutarı ve kredinin vadesi ödemelerinizin kolaylığını belirler. Konut kredisi ve taşıt kredisi de aynı şekilde hesaplanıp ona göre kısa vade mi yoksa uzun vade mi olacağına kara verilmelidir. En çok karşılaşılan sorulardan birisi de ben kredi çekebilir miyim? On sekiz yaşını dolduran her birey kredi başvurusunda bulunabilir. Fakat birçok banka bunun için 20 yaş ve üstünü istemektedir. Bunun yanı sıra SGK kaydının olması, gelir seviyesinin krediyi ödeyebilecek şekilde olması ve kredi notunun yeterli olup olmadığına bakılır.

Kredi Tutarı

Çekebileceğiniz kredinin tutarı gelirinize, kredi türüne ve bankanın kendi içindeki değerlendirmelerine göre değişiklik gösterecektir. Birçok banka, aylık gelirin yüzde 50’sini ödenebilir taksit kabul eder. Yani 3 bin TL geliriniz varsa 1500 TL taksit ödeyebileceğinizi kabul ederler. Yıllık maliyet oranı ise kredinize ait bütün masraf, vergi maliyeti ve faizlerin toplamını gösteren yıllık orandır. Tüm bankalar yasal olarak kredi maliyet oranını göstermelidir. Banka kredilerini karşılaştırma yaparken faiz oranı üzerinden değil de senelik maliyet oranından karşılaştırma yapmalısınız. Tüm bunlara bakarken bütçenize uygunluğu da ayrıca önemlidir. Kredi hesaplama işlemi yaparken bir de kredi maliyet kalemlerine bakmak gerekir. Birincisi dosya masrafıdır. Kredi kuruluşları ve bankalar, verdikleri bütün krediler için kredi miktarının en çok binde 5’i kadar dosya masrafı alırlar. İkincisi hayat sigortası ve ferdi kaza sigortasıdır. Bankalar gerekli gördükleri zaman alabilirler. Fakat bu zorunlu da değildir. Zorunlu deprem sigortası, konut kredilerinde ve konut teminatlı olan ihtiyaç kredisinde zorunludur. Konut sigortası, banka tarafından istenebilir fakat bu da zorunlu değildir. Diğer maliyet kalemleri ise ipotek masrafı, kredinin toplam maliyeti, ekspertiz ücretidir.

Gelir Seviyesi

Kredi başvurusunda bulunurken bir gelirin kabulü için kayıtlanabilir olması gereklidir. Yani kayıtlı maaşı ve kişiye ait mülkün kira sözleşmesi gerekir. Bu gelirlerin aylık ödemelerin iki katı olması gereklidir. Kredi hesaplaması yaparken bir de kredinin ne kadar sürede onaylanacağına bakalım. Krediye başvurduktan sonra onaylanma süreci kredinin türüne, bankanın kendi içindeki değerlendirmelerine ve şubelerdeki yoğunluğa göre değişiklik gösterebilir. Taşıt ve ihtiyaç kredilerinde genellikle bir günde sonuçlanırken, konut kredileri dört günü bulabilir. Kredi faiz ödemesinin toplamı nasıl hesaplanacağı hususunda ise şöyle bir yol izlenir. Kredinizin vade süresince ödenecek olan taksitlerin yalnızca faizleri toplanıp hesaplanır.

Bir önceki yazımız olan Bayram Kredisi Veren Bankalar 2018 başlıklı makalemizde Bayram Kredisi, ev kredisi ve Faiz oranları hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

Denizbank sms kredi başvurusu

Denizbank SMS ile Kredi Başvurusu / 3280 Cebimde Kredi

icindekiler1 Denizbank 3280 Cebimde Kredi1.1 Denizbank Cebimde Kredi (SMS Kredi) Özellikleri Nelerdir?1.2 SMS Kredi Faiz …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.