Perşembe , Nisan 18 2024

Anasayfa / Tarımsal Krediler / Çiftçi Kredilerinde Tarım Kredi Kooperatifleri

Çiftçi Kredilerinde Tarım Kredi Kooperatifleri



Çiftçilik yapan ve çiftçilik üzerine planları olan üreticiler için girdi maliyetlerini kredi ile karşılamak istediklerinde üretimi planladıkları faaliyet alanına çiftçilere kredi veren Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin Birim Kooperatif Müdürlüklerine başvuru yapabilirler.

Tarım Kredi Kooperatiflerinden Nasıl Kredi Çekerim?

Çiftçilik yaptığını ÇKS Belgesi veya İşletme Belgesi ile belgelendiren ve kredi yönünden engeli olmayan bütün üreticiler ikametine en yakın Birim Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüklerine başvurarak gerekli şartları yerine getirmeleri sonucu kredi çekebilirler.

Çiftçi kredilerinde her Kooperatif kendisine belirlenen İl, İlçe, Kasaba ve Köylerde bulunan çiftçilere kredi verebilir. Çiftçiler sadece bir Tarım Kredi Kooperatifine ortak olup, kredi kullanabilir. Birden fazla Kooperatife ortak olamazlar.

Tarım Kredi Kooperatifleri Faiz Oranları ve Ödeme Dönemleri?

Tarım Kredi Kooperatiflerinden ister faizsiz, ister yıllık %8 ve 4 yıl ve üzeri taksitli % 10 üzerinden bir yıllık aylık ödemesiz olarak kredi çekebilirsiniz. Faizsiz kredilere vade farkı uygulaması % 20 dir.

Çiftçi kredisinde çiftçiler üretimine konu canlı hayvan, tarla, bağ, bahçe gibi tarımsal varlıklarını TARSİM SİGORTASI yaptırmaları durumunda faiz oranlarının yarısı hazine tarafından karşılanmak suretiyle indirimli kredi kullanabilir.

Ödeme tarihi krediyi kullandığınız günden itibaren 1 yılı aşamaz. Ödeme vadeleri genelde hasat dönemleri olarak belirlenir. Örneğin İç Anadolu da bitkisel üretim olarak buğday, arpa üretimi yapan çiftçilerin ödeme dönemleri genel olarak Ağustos sonu olarak planlanır. Ancak ara dönemlerde de kredi kullanan çiftçiler isterlerse 1 yıl vade seçeneğini kullanarak borç ödemelerini istedikleri gibi planlayabilir.

İlginizi Çekebilir: 250.000 Baş Düve Projesi

Tarım Kredi Kooperatiflerinde Kefilsiz Kredi Kullanma Şartları?

Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarına Birim Kooperatif Müdürlüklerince değerlendirme sonucu tespit edilen krediye karşılık;

  • Kredinin 3 katı oranında, ortağın kendine ya da 3. şahıslara ait gayrimenkul ipoteği vermeleri,
  • Yine kredinin 3 katı oranında Kooperatif lehine taşıt (Traktör,Araba,Otobüs,Tır gibi) rehin ettirmeleri,
  • Kredinin 1,2 katı oranında teminat mektubu vermeleri durumunda kefilsiz kredi kullanabilir.

Tarım Kredi Kooperatifleri İpotek ve Rehinsiz Kefilli Ne Kadar Kredi Kullanırım?

Tarım Kredi Kooperatiflerinden kefilli kredi kullanmak için tespit edilen kredi ölçeğine göre Kooperatife üye en az iki ortak kefil vermeniz gerekmektedir. Kefil sayısı en fazla 4 tanedir. 2 ortak kefil 2 memur kefil verebileceğiniz gibi 3 ortak kefil 1 memur kefil ya da 4 ortak kefil ile de kredi kullanabilirsiniz.

  • 20.000 TL için en az 2 kefil ( İpotek ve rehin istenmeyebilir )
  • 30.000 TL için en az 3 kefil ( İpotek ve rehin istenmeyebilir )
  • 40.000 TL için en az 4 kefil ( İpotek ve rehin istenmeyebilir )

İlginizi Çekebilir: 2018 Güncel Tarımsal Kredi Tavsiyeleri

Tarım Kredi Kooperatiflerinde Vekaletle Kredi Nasıl Çekerim?

Birim Kooperatif Müdürlüklerine giderek alacağınız güncel olan vekalet örneği ile istediğiniz herhangi bir kişiye noterde vereceğiniz vekaletname ile kredi kullanabilirsiniz. .Vekaletname örneğine aykırı vekaletnameler Birim Kooperatif Müdürlüklerince kabul görmeyeceğini unutmayınız.

Vekaletname örneğinde yer alan kefillik kısmına isterseniz kefil olamaz ibaresi ekleyerek  sadece size  tahsis edilen kredi kadar borç kadar sorumluluk almış olursunuz.

Tarım Kredi Kooperatifleri için vekaletname verecekseniz Toprak Mahsulleri Ofisi ( TMO ), Ziraat Odaları ve İl/İlçe Tarım Müdürlükleri gibi kurumları da aynı vekaletnameye tek vekalet ücreti ödeyerek ekleyebilirsiniz.

Tarım Kredi Kooperatifi Ortaklığına Giriş İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?

  • Ortaklık Talep Dilekçesi: Kooperatife başvuru yapacağınız zaman kendi el yazınız ile dolduracağınız dilekçedir.
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • İkametgah İlmühaberi: Bu belgeyi artık sadece E-Devlet sistemi üzerinden, PTT den alacağınız kendi kullanıcı ve şifre ile, giriş yaparak alabilirsiniz.
  • Tarımsal üretim faaliyetini gösterir belge: ÇKS Belgesi ve İşletme Tescil Belgesi gibi.

ÇKS Belgesi Nedir ve Nereden Alınır?

Üretiminizi yaptığınız yerleşim yerinde bağlı bulunduğunuz İl/İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından verilen bitkisel üretiminizi parsel ve ürün deseni bazında gösterir belgedir. Yıllık beyan usulüne göre her yıl güncellenmesi gerekir.

İşletme Tescil Belgesi Nedir ve Nereden Alınır?

Bağlı bulunduğunuz İl/İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından verilen Hayvansal Üretiminizi liste ve size verilen işletme numarasını gösterir belgedir. Örneğin büyük baş besi hayvanı işi yapıyorsanız listede İl/İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından verilen kulak küpe numaraları ile işletmenizde bulunan büyük baş hayvan varlığı yer alır.

Kooperatif Ortaklığı Kabul Süresi Kaç Gündür?

Mevzuat olarak evrak teslimi ve dilekçenin verilmesi sonrası 15 gün olarak geçse de genelde aynı gün üyelik işlemleriniz tamamlanmakta ve kredi çekebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan 250.000 Baş Düve Projesi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kaçırmayın!

Tarım Kredi Kooperatifleri Tohumluk Kredisi

Tarım Kredi Kooperatifleri Tohumluk Kredisi

Tohumluk Kredisi Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçilere ve tüzel kişilikle üretim yapan firmalara tohumluk satışı yapar. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.