Cuma , Nisan 19 2024

Anasayfa / Haberler / Büyükanneye Çocuk Bakım Parasında Sağlık Raporu Alamıyorum

Büyükanneye Çocuk Bakım Parasında Sağlık Raporu Alamıyorum



Büyükanneye Çocuk Bakım Parasında Sağlık Raporu Alamıyorum

Büyükannelere çocuk bakım parası olarak, dünyada ilk kez ülkemizde yapılan uygulama için geçtiğimiz ayda pilot uygulama için belirlenen 10 ilde aileler seçildi. Ailelere mesajla bilgi verildi ve kabul edildikleri, gerekli evrakların ve belgelerin tamamlanarak müracat yapmaları gerekliliği belirtildi. Gerekli başvuruyu yapmayan ailelerin yerine başka ailelerin yedek olarak belirlendiği ve bu kişilerede bilgilendirme gitmesi üzerine, büyükanneye çocuk bakım parası verilecek olan kişi sayısına bakılacak olursa bu belgelerden en önemlisi olan büyükanne sağlık raporunun alınmasına ilişkin olarak sağlık kurumlarına başvuru sayılarıda oldukça fazla olacaktır.

Konuyla ilgili olarak Aile Hekimleri Federasyonu ve Bursa Aile Hekimleri Derneği İkinci Başkanı olan Sayın Dr. Mehtap Gürbüz konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Sayın Gürbüz: “Büyükanne maaşı bağlanırken istenenler arasında sağlıklı olma durumunu belirten belge de bulunuyor. Ancak bu konuda mevzuat eksik. Biz hekimler olarak güçlük çekiyoruz. Aileler de sorun yaşayacaklar diye düşünüyoruz.” dedi.

Kadın istihdamını arttırmaya yönelik olan bu çalışmanın sayesinde annelerin gözünün arkada kalmayacak şekilde emin ellerde çocuklarının büyütülmesini amaçlayan projenin nesiller arasında da kültür aktarımını sağlayacağını belirten Dr. Mehtap Gürbüz, bu konuda başvuru yapacak olan ailelerin alması gereken sağlık raporunda mevzuat eksikliğinin olduğunu ve bu konuda sağlık çalışanlarının, ailelerle ilgili olarak problemler yaşayabileceklerini belirttiler. Konuyla ilgili olarak, büyükannenin yaşının sınırının kaç olması gerektiğinden başka bir durum bilinmemektedir. Yani büyükannenin hangi hastalıkları geçirmemiş olması gibi doktorlar tarafından muayene edilecek kişinin çocuk bakımına ilişkin sağlık kriterlerinin belirlenmemiş olması mevzuatta eksik olduğu belirtildi. Sayın Gürbüz: “Bu nedenle uygulamada birlik yaşanamayacağı ve kişilerin mağdur olacağı endişesini taşıyoruz.” dedi.

10 ilde uygulanacak olan pilot uygulama kapsamında, yedek konumunda bulunan aileleride düşündüğünüm zaman, 6500 pilot uygulama yapılacak olan aile sayısı 13 bini bulmaktadır. Bu sayıyı düşündüğümüz zaman ciddi sıkıntıların ortaya çıkacağını belirten Sayın Dr. Mehtap Gürbüz: “Bakanlığımızdan da ricamız bununla ilgili gerekli mevzuat düzenlemeleri ne yapmaları kimin torununa bakabilir, kimin torununa bakamaz? Bu kriterlerinin de bilimsel olarak belirlenmesini bekliyoruz. Sağlık problemleri çok fazla olduğu halde sadece bu maaşı alabilmek için yapılacak suiistimaller sağlıkta şiddete yeni bir kapı daha aranabilir. Belirsizlik, Aile Hekimleri ile aileleri karşı karşıya getirebilir ve hiç istemediğimiz sağlıkta şiddet görüntülerine yenileri eklenebilir.” diyerek mevzuat eksikliğinin biran önce giderilmesini belirtti.

Bir önceki yazımız olan Okuyan Çocuğa Devlet Desteği başlıklı makalemizde okuyan çocuğa devlet desteği, okuyan çocuğa para yardımı ve okuyan çocuklara para yardımı hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

İmar Barışı ( İmar Affı 2018 ) Başvuruları Başladı

8 Haziran Cuma günü İmar Barışı başvuruları başladı. Bu yazımızda imar affı (imar barışı) başvurularını …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.