Perşembe , Nisan 25 2024

Anasayfa / Haberler / 2017 Kredi Sicil Affı Yasalaştı

2017 Kredi Sicil Affı Yasalaştı



2017 Kredi Sicil Affı Yasalaştı

Sicil affı resmi gazetede yayınlandımı, sicil affı bankalar tarafından ne zaman uygulanacak, sicil affını uygulayan banka varmı, neden bankalar sicil affını uygulamıyor gibi sorduğunuz bir çok soruya 2017 kredi sicil affı yasalaştı başlığı altında cevap bulmaya çalışacağız.

Milyonlarca kişinin uzun süredir beklemiş olduğu kredi sicil affı geçtiğimiz Ocak ayının 27’sinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren sicil affı yasa düzenlemesinin tam metni şu şekildedir:

MADDE 33 – 22/1/2009 tarihli ve 5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 1- (1) Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrı nakdî kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun ek 1 inci maddesi hükmü uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayabilir.

(2) Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fıkra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz.”

Resmi Gazete’de yayınlanan metindede belirtildiği gibi çeşitli nedenlere kredi veya kredi kartı borçlarından dolayı sıkıntı yaşayan gerçek veya tüzel kişileri bankalar kredi veya kredi kartı vermekte serbest bırakılmıştır. Tamamen isteğe bağlı bir durum olduğu için bankalarda kredi vermeme haklarını kullanabilmektedirler. Şu aşamada bu yasayı uygulayarak sicil affını uygulayan banka yoktur. Uygulamayan banka derseniz hepsini saymamız mümkündür. Sicil affı ile ilgili ilerleyen süreçte bankaların kredi veya kredi kartı vermeye yanaşıp yanaşmayacağı konusunda açıklamalar yapılırsa sitemiz üzerinden duyurulmaya devam edecektir.

 

Bir önceki yazımız olan Büyükanne Çocuk Bakım Parası Sorgulama başlıklı makalemizde anneanne çocuk bakım parası, babaanne çocuk bakım parası ve büyükanne çocuk bakım parası hakkında bilgiler verilmektedir.

Kaçırmayın!

İmar Barışı ( İmar Affı 2018 ) Başvuruları Başladı

8 Haziran Cuma günü İmar Barışı başvuruları başladı. Bu yazımızda imar affı (imar barışı) başvurularını …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.