Cumartesi , Nisan 13 2024

Anasayfa / Tarımsal Krediler / Tarım Kredi Kooperatifleri Tohumluk Kredisi

Tarım Kredi Kooperatifleri Tohumluk Kredisi



Tohumluk Kredisi

Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçilere ve tüzel kişilikle üretim yapan firmalara tohumluk satışı yapar. Tohumluk satışları peşin, kredili ve ya kredi kartı şeklinde olmaktadır. Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarına 1 yıl vade ile hasat sonrası ödemeli tohumluk kredisi vermektedir. Faiz oranları yıl bazında sübvansiyonlu krediler kapsamında %0 ila 7,5 arasında değişiklik gösterir.

Tarım Kredi Kooperatifleri Tohumluk Kredisi
Tarım Kredi Kooperatifleri Tohumluk Kredisi

Tohumluğu Nasıl Alırım ? Devlet Desteği Var Mıdır?

Tarım Kredi Kooperatifleri bu tür ürünlerin satışı öncesinde yöredeki çiftçilerin taleplerine göre liste yapar ve o listedeki son duruma göre talepte bulunur. Örneğin; İç Anadolu da buğday talebinde bulunacak bir çiftçi kendisine en yakın Birim Tarım Kredi Kooperatifine en geç 6-7. ay gibi gitmelidir. Tohumluklar genellikle gelen tırlar üzerinden çiftçi traktörlerine, yüksek tonaj alan ve deposu müsait olan çiftçilerin depolarına ya da Kooperatifin kendi deposundan temin edilir. Tohumlukların analiz sonucu yalnızca 1 yıl geçerli olduğundan Kooperatifler tohumlukları genelde talebe oranla getirir ve stoklu çalışmazlar. Tarım Kredi Kooperatifleri binlerce şubesi olan köklü bir kuruluş olduğunu ve aklınıza gelebilecek her türlü tohumluk ihtiyacınızı karşılayabileceğini unutmayınız.

Tohumluklar sertifikalı olarak satılır ve devlet desteği ödemesi vardır. Yani 1 ton buğday tohumu alan bir çiftçinin Ç.K.S. inde 50 dekar buğday ekili olarak geçiyorsa 400-500 TL gibi bir devlet desteği ödemesi alır. Ç.K.S. de kayıtlı olan arazinin dekarına göre tohumluk desteği alabilirsiniz. Bu örnekte kuru arazide İl / İlçe Tarım Müdürlüklerince duyurulan kuru yani susuz tarlası olanlara dönüme 20 kg buğday tohumu desteği öngörmektedir. Yöreye ve tohum çeşidine göre değişiklik gösterebilir.

Yurt içi sertifikalık tohum kullanım desteklerinden bazılarının dekara alacağınız destek tutarları ve başvuru süreci aşağıdaki gibidir.

Birim Fiyatları
Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği TL/da
Aspir, Kanola (Kolza), Susam 4
Çavdar, Tritikale, Yulaf 6
Çeltik 8
Arpa, Buğday 8,5
Fiğ, Korunga, Yem Bezelyesi 20
Yerfıstığı 15
Yonca 30
Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi 20
Patates 80
Başvuru Süreçleri​
Destekleme Uygulama Takvimi ​ ​ ​ ​ ​
Destekleme Adı Belge Teslim Başlangıç Tarihi Belge Teslim Bitiş Tarihi Askı Süresi Kesin İcmallerin BÜGEM’ e Gönderilme Tarihi
Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği (2018) 01.11.2017 29.06.2018 5 (Beş) Gün Mayıs 2018
Ağustos 2018

Bitkisel Üretim Desteği 2019 Listesi

Tohumluk Kredisi Borçları Erteleme Kapsamına Girer Mi?

Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarına belirlenen kredi limitleri dahilinde işletme kredisi kapsamında 1 yıl vadeli sübvansiyonlu tohumluk kredisi vermektedir. Tohumluk kredisi borçları ödeme döneminde İl / İlçe Tarım Müdürlüklerince ilan edilen, Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenen %30 ve üzeri hasarlara çıkarılan çiftçi borç erteleme kapsamına girer. Ancak Tarsim üzerinden borç miktarı kadar bitkisel üretim sigortası yaptırmanız gerekir. Yani 50.000 TL tohumluk borcu olan bir çiftçi alış verişlerinden sonra en geç 6 ay içerisinde en az 50.000 TL toplam teminat bedeli olan Tarsim Sigortası yaptırmalıdır.

Borç ertelemesi yapmak isteyen çiftçiler bağlı bulundukları İl / İlçe Tarım Müdürlüklerine, borcu olduğu Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine dilekçe ile başvuru yaparlar.

Bir önceki yazımız olan Tarım Kredi Kooperatiflerinde Tüketim Kredisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kaçırmayın!

Tarım Kredi Kooperatifleri Tuketim Kredisi

Tarım Kredi Kooperatiflerinde Tüketim Kredisi

icindekiler1 Tüketim Kredisi1.1 Tarım Kredi Kooperatifleri Tüketim Kredisi Kapsamındaki Ürünler1.2 Tarım Kredi Kooperatiflerinden Tüketim Maddeleri …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.